Hofkwartier

Wonen
Publiek

Dit project in het centrum van Herentals behelst een handelspand op het gelijkvloers met hierboven vijf appartementen. Met zijn buur vormt het gebouw een uitzondering in de straat. Het zijn twee moderne gevels in een straatgevel die gekarakteriseerd wordt door een architectuur uit de jaren ’60. Om beide gebouwen als twee afzonderlijke entiteiten te benadrukken, en de solitaire kracht van het naastgelegen pand te behouden, springt de bovenste verdieping aan één zijde terug van de erfgrens om zodoende de kroonlijst te onderbreken.

In de gevel komt de opbouw van het gebouw op een letterlijke manier tot uitdrukking. De winkelvitrine op het gelijkvloers komt goed tot zijn recht doordat de inkomdeur van de appartementen in de gevelbekleding is opgenomen. De appartementen zijn op hun beurt ieder als afzonderlijke entiteit afleesbaar in de gevel doordat deze door een lijnenspel van wanden en vloeren van elkaar worden gescheiden. De straatgevel met haar grote schuiframen maakt optimaal gebruik van het relatief beperkte geveloppervlak waardoor ieder appartement geniet van overvloedige zonlichttoetreding. Met het openen van deze schuifdeuren ontstaat er in ieder appartement een extra ‘buitenterras’ aan de straatgevel.

De gebouwstructuur is zodanig opgebouwd dat deze nagenoeg vrij indeelbaar is. Met uitzondering van de scheimuren en de wanden rondom de trap- en liftkern is het mogelijk om alle wanden volledig te verwijderen. Hierdoor zijn de verschillende verdiepingen in zeer grote mate vrij indeelbaarheid en is het prima mogelijk om het pand in de toekomst om te vormen tot bijvoorbeeld een kantoorgebouw met een volledige open indeling waarbij de volledige structuur en gevelafwerking bewaard kan blijven.

Ondanks dat de straatgevel voornamelijk bestaat uit glazen schuiframen, krijgt het geheel toch voldoende massa door de overdreven articulatie van de wanden en vloeren in de gevel. Volgens ons is dit spel tussen de open glazen gevel met de gewichtige aluminium structuur van wanden en vloeren een gepaste balans waarin zeer lichte appartementen worden bekomen, terwijl de straatgevel wordt verrijkt met een solide gevel met voldoende reliëf.   

Status
opgeleverd 2018

Locatie
Herentals, België


Deel op Facebook