Bureau Optifisk

Wonen
Interieur
Publiek

Het gebouw situeert zich op de hoek van de Augustijnenlaan en de Sint-Jobstraat in het centrum van Herentals. Het totale bouwproject omvat 3 kantoren, een ondergrondse parking en 7 ruime appartementen. Door het gebruik van duurzame materialen met een warme uitstraling, geven we het gebouw een gevoel van geborgenheid.

De begane grond huisvestigt 3 kantoren / winkelruimtes en wordt enkel begrensd door de buitengevel om zo een grotere flexibiliteit, toegankelijkheid en multifunctionaliteit te verzekeren. De twee niveaus erboven bevatten de appartementen waarbij de privacy wordt verzekerd door een duurzame houten gevel. Elk appartement heeft een eigen dakterras waar je ten volle kan genieten van het zicht op het centrum of de tuin.

De bepaling van de noodzakelijke afzonderlijke ruimten zoals de vergaderruimten, de refter, het grote bureel en het bureel van de zaakvoerder zijn vormgegeven door glazen wanden. Deze zorgen, naast de transparantie, met hun slanke stalen kaders ook voor een fijne ritmiek, wat de ruimtes de nodige duidelijkheid en leesbaarheid verleent.

Het organisatorisch idee achter het kantoorontwerp begint met het feit dat het kantoor zich uitstrekt over twee verdiepingen; het gelijkvloers en de kelder. De wens voor transparantie en eenheid in de organisatie wordt vertaald in de fysieke ruimte van het kantoor door de overgang tussen beide verdiepingen vorm te geven met een verticaal centraal volume dat de verbinding legt tussen beide verdiepingen.

Dit centraal eikenhouten volume wordt doorheen het hele gebouw ervaren en vormt zodoende het centrale hart van het gehele kantoor waar rond omheen de ruimtes vloeien. In het centrale volume zijn de ‘gesloten’ functies zoals de services en de toiletten ondergebracht.

Een verzonken patio aan de achtergevel zorgt dat de ruimtes in de kelder worden voorzien van voldoende daglicht. Deze patio is vormgegeven met een grote waterpartij, travertijn tegels en gekleurde wandvlakken, zodanig dat deze rust geeft aan de kantoorruimtes. Het water en de messing achterwand zorgen voor reflectie van het zonlicht tot diep in de binnenruimte.

Status
Opgeleverd

Samenwerking
Frans Van Praet

Locatie
Herentals, België

Fotografie
Milena Villalba


Deel op Facebook